Facebook

Friday, September 30, 2011

Людмила Маковецька і Олександр Трофимчук - Як Надійшла Любов


Сторона 1
1. Ой дівчино, шумить гай - українська народна пісня - обр. Є. Чорнокондратенка
2. Перелаз - українська народна пісня - обр. Є. Чорнокондратенка
3. Згадай мене - С. Козак - В. Бровченко
4. По дорозі жук - українська народна пісня - обр. В. Гапона
5. Чом, чом, земле моя - українська народна пісня - обр. А. Кос-Анатольського

Сторона 2
1. Ой поїхав мій миленький - українська народна пісня - обр. П. Петрова-Омельчука
2. Дніпровський вальс - І. Шамо - В. Куринський
3. Гопак - українська народна мелодія - обр. Є. Чорнокондратенка
4. Як надійшла любов - О. Білаш - Д. Павличко 
5. Люблю я тебе, Україно - М. Костацький - О. Новицький


Ансамбль народних інструментів Рідні Наспіви
Диригент Євген Чорнокондратенко


Звукорежисер - Ю. Вінник
Редактор - М. Кузик
Художник - В. Олександров
Фото - Є. Огибеніна


Мелодия 1983
Стерео С30 20305 006
Запис 1982

Ой дівчино, шумить гай


Людмила Маковецька і Олександр Трофимчук - яскраві талантовиті вокалісти.  Сьогодні вони в числі провідних солістів Київського театру оперети, багато займаються концертною діяльністю.  Мистецтво Людмили і Олександра відзначено почесним званням заслужених артистів України.
Визнання вперше прийшло до Трофимчука 1972 року, коли на республіканському конкурсі творчої молоді його було удостоєно звання лауреата.
Олександр по-справжньому ніколи не мріяв про сцену.  Дитинство його пройшло на Ровенщині в селі Михалківці Острозького району.  Хлопець почав співати ще на шкільній сцені, згодом - в культосвітньому училищі, навчаючись на диригентсько-хоровому факультеті.  Коли пішов служити в армію, його запросили як соліста до військового ансамблю пісні і танцю.  Після закінчення служби вирішив вчитися на історика, та любов до співу перемогла і Трофимчук поступає до Київської державної консерваторії імені П. І. Чайковського.  В 1972 році молодого студента запросили до Київської оперети.  З того часу він процює в цьому театрі.
Доробок артиста багатий і різноманітний.  В його репертуарі понад 35 партій в класичних і сучасних оперетах.  Серед них - містер Ікс у “Принцесі цирку“ І. Кальмана, Генріх в “Летючій миші“ Й. Штрауса, Сполох в “Легенді про Київ“ О. Білаша.  Тут і оперні арії, й українські народні пісні та пісні народів братніх республік, твори сучасних українських композиторів.
О. Трофимчук багато концертує про країні, його сильний драматичний тенор приємного тембру чарував слухачів в різних містах СРСР.  Виступав співак і за кордоном - в Італії, Голандії, Канаді і США.  І всюди його супроводжував незмінний успіх.
Людмила Маковецька, на відміну від свого постійного партнера по сцені, хоч і не думала саме про оперету, втім співати хотіла всерйоз і твердо йшла до здійснення своєї мети.
Із села Олександродар на Миколаївщині, де народилась Людмила, її родина переїхала до Кіровограда, і малу дівчинку віддали до музичної школи навчатися грі на скрипці.  Та співати її подобалося більше, ніж грати.  Вона стала солісткою шкільного хору, згодом поступила до Кіровоградського музичного училища на диригентсько-хорове відділення, де також не розлучалася з піснею.  Мріяла про Київську консерваторію.  І коли стала студенткою цього відомого на всю країну музичного закладу, славного своїми традиціями, вважала себе найщасливішою в світі людиною.  Педагог Людмили, народна артистка УРСР Зоя Христич не раз говорила своїй учениці: “Ви володієте красивим і рідкісним голосом - лірико кололятурним сопрано, і невдовзі любителі вокалу оцінять його“.
І дійсно, перший же вихід на професіональну сцену Київської оперети, куди її запросили працювати ще під  час навчання у консерваторії, став для молодої актриси справжнім тріумфом.  Відтоді пролетіло десять театральних сезонів.  Л. Маковецька зіграла десятки ролей - Віолетту в “Фіалці Монмарта“ І. Кальмана, Адель у “Летючій миші“ Й. Штрауса, Либідь в “Легенді про Київ“ О. Білаша, тощо.  Співачка багато гастролює по країні і за кордоном.  Не полишає роботу і над своїм улюбленим жанром - піснею. 
Концертний дует Маковецька-Трофимчук утворився порівнянно недавно, але вже встиг завоювати багато прихильників.  Свівзвучність голосів, артистизм, глибоке проникнення у зміст виконуваних творів, вдумливий підхід до репертуару - все це принесло талановитим виконавцям заслужене визнання.
Нині співаки готують нову концернтну програму, до якої увійдуть українські народні пісні та пісні інших народів СРСР, твори сучасних композиторів.
Запропонувана фірмою “Мелодія“ пластинка - перший диск у житті Людмили та Олександра.  Перший він і в творчій біографії молодого ансамблю народних інструментів “Рідні наспіви“.  Цей колектив строврений у 1975 році студентами оркестрового факультету Київської консерваторії.  Спочатку існував як аматорський, а з 1980 року працює при Київській державній філармонії.  В ансамблі - 9 музикантів.  Кожний з них грає на 2-3 народних інструментах.  Керує ансамблем випускник Київської консерваторії Євген Чорнокондратенко.  
Ансамбль “Рідні наспіви“ - учасник республіканських і всесоюзних конкурсів, лауреат обласної комсомольської премії ім. Олександра Бойченка.  Молодий колектив супроводжував виступ відомих співаків - народного артиста СРСР Дмитра Гнатюка, народного артиста УРСР Володимира Тимохіна, неодноразово виступав по радіо і телебаченню.  Основна мета колективу - популяризації української народної мизики, братніх союзних республік творів сучасних композиторів.
Лідія Бєльська


Мелодія 1983
Всесоюзна студія запису.  Запис 1982 р.







No comments:

Post a Comment